top of page

biri Dergisi'nin yeni sayısı çıktı!

Biri Dergisi’nin 15. Sayısı

Zeynep Sayın’ın ODTÜ estetik kongresi sunumuyla başlıyor: “İmgenin Hatırladıkları”, Ara Güler’in Galataport gibi bir şehrin bellek hijyenine tabi tutulması projesini çevreleyen duvarları kaplaması için paradoksal olarak iktidara sunduğu şehrin belleğini kuran fotoğraflarından Şafak Yayla’nın üstüne beton dökülmek zorunda kalan mezarına; Lincoln suikasti sanıklarından Lewis Powell’ın idam edilmeden önce çekilen son fotoğrafından Adnan Kaşıkçı’nın bulunamayan cesedine, imgelerin siyasallaştırılma biçimleri üzerinden yürüyen kapsamlı bir sunum.


Asuman Susam “karanlıkTAN” şiiriyle dergide yer alıyor.


Süreyya Karacabey, Agamben’den Sur’un yıkılışına kurgusal bir köprü kurarak “insan olmamak” üzerine hissetmeye çağırıyor bizi.


“TOTENTANZ”, Leonardo Impett ve Franco Moretti’nin Aby Warburg’un dev projesi “Bellek Atlası” üzerine yaptıkları niceliksel bir çalışma. Warburg’un“Pathos”unun bedendeki karşılığını “OKSİMORON” olarak saptayan bir işlem-metin.


Sevinç Çalhanoğlu “Yerleşik Hareket” le biri Dergisi’nin sayfalarında bizi “oda oda” bir yolculuğa davet ediyor.


Zeynep Sönmez “Günleri Saymayı Bırakmak”ta bir sıtma hastası bulma memurunun umudunu açıyor bize.


Mustafa Ziyalan Covid-19 günlerinde bir New York günlüğü tutmuş “Oysa”da, absürd tanıklıklara, salgın tarihine, salgın edebiyatına ilişkin notlarıyla bizi evine, çalışma masasına bekliyor.


“Kül, İğne, Kurşunkalem ve Kibrit Çöpü” Robert Walser’in, Benjamin’in deyişiyle, hastalıktan nekahet dönemine geçmiş bir personanın parlak, şen ama aynı zamanda melankolik tespitlerinden oluşmuş “tuhaf”, kısa bir metni. Cemal Ener’in çevirisiyle.


Ateş Alpar’ın fotoğrafları “gerçek”in alanını görmeye kışkırtıyor izleyeni.


Hasan Güçlü Kaya ,“aksak tüfek” adlı uzun şiirinin bir kısmını dergide yayımlıyor. “Tukan” adlı dosyaya girmek üzere yazılmakta olan bu şiir “eski tüfek”ten galatla türkiye sol tarihinin yazımına kendini vermiş grotesk bir çalışmanın girişi.

44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page